Заради ниските си заплати почти три милиона души в Европейския съюз

...
Заради ниските си заплати почти три милиона души в Европейския съюз
Коментари Харесай

40% от работещите у нас не могат да си плащат сметките за парно

Заради ниските си заплати съвсем три милиона души в Европейския съюз не могат да си разрешат да отопляват домовете си, макар че работят. Това сочи разбор, направен по поръчка на .  Докладът излиза на фона на фрапантното повишаване на цените на силата в Европа. 

България е на второ място в Европейски Съюз по висок дял на работещите, които ще зъзнат тази зима - над 40%, разкрива анализът, оповестен от КНСБ.  Средният % на Европейски Съюз е 15 на 100, което значи, че над 2.7 милиона трудещи не биха се справили с високите сметки и ще пестят от отопление. 

Ето по какъв начин наподобява печалното класиране, направено от Европейския институт на профсъюзите на база на изследванията на статистическата работа на Европейски Съюз Евростат: 

 

Кипър – 45,6%  (14,398 работещи)
България – 42,8% (129,990 работещи)
Литва – 34,5% (35 371 работещи)

Португалия – 30,6% (157,612 работещи)
Гърция – 28,7% (122,323 работещи)
Италия – 26,1% (833,311 работещи)

 

През последното десетилетие обстановката се е влошила в десетина държави-членки на Европейски Съюз, а в този момент внезапното повишаване на цените на електрическата енергия в Европа заплашва да докара до енергийна беднотия още повече работещи, показват от синдикалната конфедерация.   

Най-голямо процентно нарастване на работещите небогати, които не могат да си разрешат отопление, от 2009 година насам  има в Хърватия с растеж от 16,5 на 100, следвана от Кипър – 10%, Литва – 7,9%, Словакия – 7,8%, Испания – 6 на 100.

 

“В Европа има милиони нископлатени служащи, които би трябвало да избират сред това да отопляват дома си, да хранят добре фамилията си или да заплащат наема, макар че работят на цялостен работен ден. За съжаление нарастващите цени на силата значат, че тази зима още повече хора са изправени пред нуждата да се върнат от дълъг работен ден или нощ в леден дом, а децата им да пишат домашните си на студено ", коментира  Естер Линч,  зам.-генерален секретар на ЕКП.

Анализът, изработен от европейските синдикати на база на статистиката на Евростат, в действителност се отнася единствено за работещите с ниски заплати  -  които получават под 50% от националния медианен приход. 

Според различен отчет, основан на данни на Евростат и дело на Института " Жак Делор ",  30% от цялото популацията на България пести от отопление, тъй като не може да заплаща високите сметки. Той обаче е направен много преди сегашната ценова рецесия в енергетиката и се отнася за предходната зима.   " През зимата на 2020-2021 стотици милиони европейци са принудени да останат по домовете си поради локдауна и рестриктивните мерки, наложени поради пандемията от ковид. За доста от тях това значи да стоят в зле отоплени жилища, което е освен неприятно, само че основава и опасност за здравето им ",  се споделя в документа. В него се показва, че  общо 30 милиона европейци са мръзнали заради невъзможността да отопляват съответно жилищата и къщите си.  Най-силно наранени са хората в страните от Южна и Източна Европа, където постройките са най-зле изолирани срещу студ, показват създателите на разбора. 

Миналата година Европейската комисия започва самодейност за реновиране на жилищния фонд, с цел да се усъвършенства енергийната успеваемост. За тази цел са планувани общо 750 милиарда евро. Колосалната сума би трябвало да помогне разгръщането на национални стратегии за саниране на жилищните здания.

 

ОТПОР

Междувременно безпрецедентното повишаване на тока и на другите енергоизточници слага пред големи компликации и опасности стопанските системи в Европейски Съюз, включително и  у нас. Днес  министър председателят Стефан Янев  ще разгласи изключителни ограничения за противопоставяне против непостижимо високите цени и за поддръжка на бизнеса и на популацията. 

 

Очаквайте детайлности!

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР